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Dear Senator McDougle:

I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of
the Code of Virginia.

Issue Presented

You inquire regarding the application of the Virginia Campaign Finance Disclosure Act of 2006
(the Act) ' to certain services offered by a private organization to Virginia candidates and campaigns. You
specifically ask whether the provision of cybersecurity goods and services at no or reduced cost to a
candidate/campaign constitutes a reportable “in-kind contribution” under the Act.

Response

It is my opinion that, under the facts presented, providing the described goods and services does
not constitute a contribution or expenditure that must be disclosed and reported under the Act.

Background

You relate that a private organization holding a tax-exempt status under § 501(c)(4) of the United
States Internal Revenue Code seeks to provide certain free or reduced-cost services to Virginia candidates
and campaign committees, on a nonpartisan basis. The proposed goods and services include cybersecurity
software and hardware, information sharing systems, and on-site and remote cybersecurity training. Eligible
candidates and campaigns, as identified by the organization, include any Virginia candidate/campaign
committee registered with the State Board of Elections that meets certain threshold fundraising
requirements for the current election cycle, or candidates for state/local office who have secured ballot
access for the general election.?

Applicable Law and Discussion

Virginia’s Campaign Finance Disclosure Act of 2006 applies “to all elections held in Virginia.”™
The Act serves generally to “regulate the receipt and expenditure of money intended for expressly

"'VA. CODE ANN. §§ 24.2-945 to -953.5 (2016 & Supp. 2023).

2 The threshold fundraising requirements established by the organization are as follows: $2,000 for local office
candidates, $5,000 for General Assembly candidates, and $10,000 for any statewide office candidates.

3 Section 24.2-945(A) (Supp. 2023).
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advocating the election or defeat of a clearly identified candidate.” “[T]he emphasis in [the Act’s] statutory
provisions is on disclosure of [‘contributions’ and] ‘expenditures.”””*

More specifically, the Act directs that “[a]ny person . . . that makes independent expenditures”
totaling over a certain amount during an election cycle, “shall maintain records and report . . . all such
independent expenditures made for the purpose of expressly advocating the election or defeat of a clearly
identified candidate.”® In similar fashion, campaigns “shall keep detailed and accurate accounts of all
contributions turned over to and expenditures made by the candidate or his treasurer on behalf of the
[campaign],””” which must be included in the required campaign finance reports and “filed on a form
prescribed by the State Board.”® These reports “shall include all financial activity of the campaign.”

Critically, to fall under the Act’s reporting requirements, the money or services provided or
received must be a “contribution” or an “expenditure” as defined by the Act.'® A “contribution” is broadly
defined as “money and services of any amount, in-kind contributions, and any other thing of value, given,
... or in any other way provided to a candidate, campaign committee, political committee, or person for
the purpose of expressly advocating the election or defeat of a clearly identified candidate . . . 211 Pertinent
to your inquiry, this definition encompasses an “in-kind contribution,” which in turn is defined as “the
donation of goods, services, property, or other thing of value, other than money, including an expenditurel,]
.. . that is provided for free or less than the usual and normal charge.”'> An “expenditure” broadly includes
“money and services of any amount, and any other thing of value, paid, loaned, provided, or in any other
way disbursed by any candidate, campaign committee, political committee, or person for the purpose of
expressly advocating the election or defeat of a clearly identified candidate . . . "

4 2023 Op. Va. Att’y Gen. No. 23-055, https://www.oag.state.va.us/files/Opinions/2023/23-055-O’Quinn-

issued.pdf.

52021 Op. Va. Att’y Gen. No. 21-022, https://www.oag.state.va.us/files/Opinions/2021/21-022-McClellan-et-al-
issued.pdf (emphasis added). Unlike federal campaign finance law, see 52 U.S.C. §§ 30101-30146, the Act does not
restrict the donation and receipt of contributions; consequently, the question here is not whether the Act permits such
contributions/expenditures, but whether the Act’s reporting requirements apply to the provision of the proposed goods
and services.

¢ Section 24.2-945.2(A) (2016).

7 Section 24.2-947.3(E) (Supp. 2023).

8 Section 24.2-947.4 (2016)

°Id.

10 Whether a company is required to report any donations made to a campaign depends more specifically on
whether the donated goods/services constitute an “independent expenditure.” See §§ 24.2-945.2 (reporting provision
applicable to “[a]ny person”); 24.2-945.1(A) (2016) (defining “independent expenditure” as an expenditure “that is
not made to, controlled by, coordinated with, or made with the authorization of a candidate, his campaign committee,
or an agent of the candidate or his campaign committee™). Whether a campaign is required to report the donation of
any goods/services by a third party depends on whether the money or services provided or received constitute a
“contribution” or an “expenditure.” See §§ 24.2-947.4 (setting forth the specific information that much be reported
with respect to both contributions and expenditures); 24.2-945.1(A) (defining, for purposes of the Act, “contribution”
and “expenditure”); 24.2-947.3(D) (excluding independent expenditures from campaign reporting requirements).
Failure to timely file such required reports may result in a penalty. See §§ 24.2-953 to -953.5 (2016 & Supp. 2023).
In light of the scope of your question, this Opinion does not address any reporting requirements of political parties or
political action committees.

I Section 24.2-945.1(A) (emphasis added).
12 1d
13 Id. (emphasis added).
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Statutes are to be applied according to their plain language “unless the terms are ambiguous or
applying the plain language would lead to an absurd result”;'* and, absent clear contrary intent, undefined
words are afforded “their ordinary meaning, given the context in which they are used.”"> Words and phrases
are not to read in isolation; rather, statutes are to be applied in their entirety, giving effect to every part,'®
and in accordance with their grammatical arrangement.'”

Here, as a donation of goods or services at no or reduced costs, the provision of cybersecurity
assistance you describe fits the Act’s definition of an “in kind contribution.”'® Nevertheless, to be a
“contribution” subject to the Act’s requirements, an in-kind contribution still must be made “for the purpose
of expressly advocating the election or defeat of a clearly identified candidate[.]”'® Accordingly, per the
terms of the Act, only those goods and services—including those offered at no or reduced cost—that are
provided “for the purpose of expressly advocating the election or defeat of a clearly identified candidate”
constitute reportable contributions or expenditures.

You describe a § S01(c)(4) social welfare organization that seeks to offer cybersecurity goods and
services to candidates and campaign committees “on a non-partisan basis and in a manner that would not
influence Virginia elections.”® You indicate that, to do so, the company has established objective eligibility
requirements to ensure that Virginia campaigns have access to the company’s goods and services on a “fair
and equal basis.”?' You also relate that, although the goods and services will be made available to individual
campaigns, the goal of providing such goods and services is to enable a receiving campaign to protect itself
from cyber threats and not to endorse, promote, or favor any particular party or campaign. More specifically,
as you describe the proposed activities, the company’s offerings would not be for the purpose of expressly
advocating the election or defeat of a clearly identified candidate.?* I therefore conclude on that basis that,
although the company would be providing goods and services at no or reduced cost, the provision of those
goods and services would not constitute a “contribution” or “expenditure” under the Act?

14 City of Charlottesville v. Payne, 299 Va. 515, 527 (2021) (quoting Boynton v. Kilgore, 271 Va. 220, 227 (2006)).

'S Berry v. Bd. of Supvrs.,  Va. , 884 S.E.2d 515, 520 (2023) (quoting City of Va. Beach v. Bd. of Supvrs.,
246 Va. 233,236 (1993)).

16 See Nolen v. Commonwealth, 53 Va. App. 593, 598 (2009); 1983-84 Op. Va. Att’y Gen. §, 8.

17 See Kelso v. Commonwealth, 57 Va. App. 30, 38 (2010); Harris v. Commonwealth, 142 Va. 620, 624 (1925).

18 Section 24.2-945.1(A).

19 Id

20 Although not part of your inquiry, I note that organizations that are tax exempt under § 501(c)(4) are exempt
from the Act’s reporting and filing requirements provided that “in providing information to voters, [the organization]

does not advocate or endorse the election or defeat of a particular candidate, group of candidates, or the candidates of
a particular political party.” Section 24.2-945.1(B). See 2023 Op. Va. Att’y Gen. No. 23-055, supra note 4.

2! See supra note 2.

22 To “advocate” is “to plead in favor of” or to “support or recommend publicly.” WEBSTER’S THIRD NEW
INTERNATIONAL DICTIONARY 32; see supra note 4. See also 2001 Op. Va. Att’y Gen. 127, 128-29 (defining “purpose”
as used in the Act as then in effect); 1 VA. ADMIN. CODE § 20-90-30 (defining “express advocacy” as used in the Act
to mean “any communication that uses phrases such as ‘vote for,” ‘elect,” ‘support,” ‘cast your ballot for,” ‘Smith for
Congress,” ‘vote against,” ‘defeat,” ‘reject,” or any variation thereof or any communication when taken as a
whole . . . that could only be interpreted by a reasonable person as containing advocacy of the election or defeat of
one or more clearly identified candidates”). In the scenario you present, by providing technical support, the company
would not be publicly recommending or pleading in favor of any particular campaign(s).

23 This conclusion is limited to the facts as provided and set forth herein; in responding to opinion requests, this
Office does not make factual determinations or resolve factual disputes. See 2002 Op. Va. Att’y Gen. 321, 326; 1996
Op. Va. Att’y Gen. 102, 103.
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Conclusion

Accordingly, it is my opinion that Virginia law does not prohibit a nonprofit organization from
providing free or reduced-cost cybersecurity goods/services to Virginia campaigns, and, that if such
goods/services are provided on a nonpartisan basis, not for the purpose of expressly advocating the election
or defeat of a clearly identified candidate, such goods/services are not reportable contributions or
expenditures under the Act.

With kindest regards, I am,

Very truly yours,

2;8/ f% iyares

Attorney General



